Wat is de waarde van een sloopauto?

Categorie: Vervoer

Heb je thuis een auto staan die op het einde van zijn levensduur zit? Er valt nog geld aan te verdienen! In een sloopauto kan namelijk nog aardig wat restwaarde zitten. In dit artikel worden de factoren besproken die de waarde van een sloopauto bepalen.

Wat is een sloopauto

Allereerst is het belangrijk een goede definitie te stellen van het begrip sloopauto. De volgende situaties zijn mogelijk:

  • Technisch total loss: dit is het geval wanneer de auto niet meer gerepareerd kan worden, bijvoorbeeld door vervorming van chassis of carrosserie.
  • Economisch total loss: dit is het geval wanneer de kosten van reparaties de waarde van de auto overstijgen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er schade gereden is, maar ook slijtage van onderdelen waardoor de auto niet meer door de APK komt.
  • Tot slot kan het ook simpelweg het geval zijn dat de auto dusdanig veel kilometers op de teller heeft dat deze niet meer verkoopbaar is.

Een sloopauto is dus niet perse een auto die geheel in de prak ligt. Belangrijk bij de keuze voor slopen of repareren is de actuele waarde van de auto te kennen. Zoek bijvoorbeeld vergelijkbare auto’s op op marktplaats, of laat een taxatie uitvoeren.

Waarde sloopauto bepalen

De waarde van een sloopauto hangt ten eerste af van de hoeveelheid onderdelen die nog voor hergebruik geschikt zijn. Bijvoorbeeld banden en koplampen. Het merk, type en bouwjaar bepalen hierbij hoeveel vraag er naar betreffende onderdelen is. sloopautos

Ten tweede komt daarbij nog de oud ijzer waarde.

Hier vanaf gaan nog wel de kosten die het sloopbedrijf moet maken; zoals het ophalen van de auto en kosten voor demontage.

De prijzen zullen dus wat verschillen, slim dus om navraag te doen bij meerdere autosloperijen.

Goedkope onderdelen

Sloperijen zijn tot slot niet alleen handig als je van een oude auto af wil; maar ook als je zelf goedkope onderdelen zoekt voor reparaties. De prijs kan wel de helft schelen ten opzichte van nieuwe onderdelen bij de dealer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twee × vier =