Verhuur een kamer

Categorie: Overige

Heb je een kamer over in je huis die je eigenlijk nauwelijks gebruikt? Overweeg dan eens om deze te verhuren. Indirect kun je zo relatief eenvoudig je woonlasten drukken.

Enkele tips voor het verhuren van een kamer:

  • Hou kennismakingsgesprekjes met potentiele huurders.
  • Van tevoren kun je duidelijke afspraken maken met je huurder. Welke ruimtes (bvb sanitair, woonkamer) mogen gebruikt worden, en welke niet. De mate van privacy kun je zo duidelijk afbakenen.
  • Stel een huurcontract op. Maak bijvoorbeeld afspraken over het toelaten van logees en de opzegtermijn.
  • Zorg dat er borg wordt betaald; deze kun je inhouden als er bij vertrek van de huurder schade aan de kamer blijkt te zijn ontstaan.
  • Plaats een mini keukentje op de kamer: spoelbak met koud water, waterkoker, elektrisch kookpitje en kleine koelkast. Qua aansluiten op waterleidingen heeft dit niet complex te zijn; met name als de kamer naast de badkamer ligt.
  • Onder een bepaald bedrag is het verhuren van een particuliere kamer vrijgesteld van inkomsten belasting. Bekijk de site van de belastingdienst. Deel dat bedrag vervolgens door

Met het verhuren van een kamer kun je makkelijk een paar 100 euro extra per maand aan inkomsten genereren. Iedereen moet uiteraard persoonlijk afwegen of dit voordeel opweegt tegen nadelen als potentiele overlast en minder privacy; zat mensen immers die juist wel houden van een beetje levendigheid in huis.

Let ook op dat bovenstaande slaat op het verhuren van een kamer op lange termijn. Als je voor een korte periode een kamer wilt verhuren zijn er mogelijkheden als air bnb. Als je in plaats van een koop- een huurwoning hebt is het zeer belangrijk vooraf te informeren of onderhuur is toegestaan.

One thought on “Verhuur een kamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

17 − vier =