Verandering zorgverzekering 2020

Categorie: Financieel

Al nagedacht over verandering van zorgverzekering? Er gaat weer veel veranderen met je zorgverzekering 2020. De wijzigingen hebben dit jaar invloed op een grote groep mensen. In dit artikel zullen de belangrijkste punten worden toegelicht.

Premie zorgverzekering

De verwachting van de regering was dat de premie voor zorgverzekeringen in 2020 met 37 euro zou stijgen (ongeveer 3 euro per maand); dit lijkt echter hoger uit te gaan vallen. Zorgverzekeraar DSW maakte deze week bekend de premie met 72 euro te verhogen; ofwel 6 euro per maand. Doorgaans is dit een betere indicatie dan de schatting van het kabinet.

Alle premies dienen overigens uiterlijk 12 November 2019 bekend gemaakt te worden; schrijf deze datum dus alvast in je agenda.

Collectieve zorgverzekering

zorgverzekering-2020Voor wie collectief verzekerd is zullen de kosten naar verhouding het hardste stijgen; de maximale korting voor collectieve verzekeringen gaat namelijk omlaag van 10 naar 5%.

De gedachte hier achter is: collectieve kortingen zijn indirect ten nadele van individueel verzekerde personen. Immers zal het geld van de gegeven kortingen ergens vandaan moeten komen.

Ruim 60% van Nederland heeft een collectieve zorgverzekering; een grote groep mensen gaat dus flink meer betalen.

Een ander doel is om meer transparantie te creeeren, zodat verzekeringen met of zonder korting beter vergeleken kunnen worden. Om een voorbeeld te noemen: een korting op een relatief dure verzekering is nogal een sigaar uit eigen doos.

Zorgtoeslag

Om lagere inkomens tegemoet te komen zal de zorgtoeslag waarschijnlijk verhoogd worden. Een besluit hierover zal volgen nadat alle premies bekend zijn.

Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico blijft gelijk, namelijk 385 euro. Daar bovenop kan gekozen worden voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro, waarmee het totaal op 885 euro komt.

Door te speculeren op geen/weinig zorgkosten kun je via een hoog eigen risico de maandpremie flink omlaag drukken.

Aanvullende verzekeringen

De trend is dat steeds minder mensen kiezen voor een aanvullende verzekering; zoals bijvoorbeeld een tandartsverzekering. Niet zo vreemd, want de premies stijgen alsmaar terwijl de vergoedingen jaarlijks omlaag gaan.

Een goed voorbeeld is fysiotherapie; hierbij leggen verzekeraars in toenemende mate een limiet op aan het maximale aantal behandelingen. Je kan je dan afvragen of het niet slimmer is om die behandeling dan gewoon zelf te betalen.

Daar bovenop blijf je uiteindelijk met een groep mensen over die relatief veel gebruik maken van al deze zorg; al die kosten zullen op een of andere manier gedekt moeten worden. Aanvullende verzekeringen worden zodoende steeds duurder en minder interessant.

Vergelijken

De veranderingen in 2020 maken het de moeite om je zorgverzekering goed te vergelijken.
De verschillen tussen individueel en collectief zijn kleiner geworden, dus voor een grote groep personen zou overstappen dit jaar interessant kunnen zijn.

Via een zorgvergelijker zie je snel wat in 2020 voor jou de voordeligste zorgverzekering is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

achttien − zestien =