Online beleggen

Categorie: Financieel

De rente op spaarrekeningen is historisch laag; logisch dus dat heel wat mensen kijken naar andere mogelijkheden om hun geld wat meer te laten renderen. Een van die mogelijkheden is beleggen. Waar dat vroeger redelijk ingewikkeld was zijn er tegenwoordig tal van gebruiksvriendelijke sites waarop je eenvoudig kan beleggen. Een bekend voorbeeld is DEGIRO.

Bij beleggen kun je denken aan verschillende producten, bijvoorbeeld:

  • Obligaties: leningen aan bedrijven of overheid waarover je rente ontvangt.
  • Aandelen in een bedrijf, waarbij je zowel kan profiteren van potentiële koerswinst als dividend uitkeringen.
  • Derivaten zoals opties. Deze ontlenen hun waarde aan een ander goed (bvb aandelen); echter met een hefboom.
  • Beleggingsfondsen die een mix van bovenstaande producten kunnen bevatten en beheerd worden door een externe partij.

Beginnen met beleggen

Voordat je begint met beleggen is het slim om na te denken over onderstaande punten. Wat is zogezegd je beleggingsprofiel?

  • Bepaal een doel: bijvoorbeeld het bereiken van een bepaald bedrag na een bepaalde periode.
  • Weet waarin je belegt; zowel het type product dat je aanschaft als de markt waarop het betrekking heeft. Beleg je op de Nederlandse markt of ook Amerikaans; of allicht wel Aziatisch?
  • Bepaal welk risico je bereid bent te lopen. Obligaties geven wat minder rendement, maar zijn veiliger dan aandelen. Opties kunnen op korte termijn veel rendement opleveren, maar het risico om veel te verliezen is er net zo goed. Bepaal wat voor type belegger je bent.
  • Bepaal je portfolio spreiding. Combineer verschillende producten; bijvoorbeeld een percentage aandelen en een percentage obligaties. Of beleg bijvoorbeeld in bedrijven die in verschillende sectoren actief zijn om je risico wat te dempen.
  • Daarnaast is het verstandig om alleen geld te beleggen dat je volledig kan missen. Hou dus altijd spaargeld achter de hand zoals je dat normaal zou doen. Beleg passend bij je financiële situatie.

Broker kiezen

online-beleggen
Op internet vind je verschillende brokers waar je eenvoudig kan beleggen. Een broker kun je zien als schakel tussen jou en de beurs.

Brokers verschillen qua tarieven, beschikbare beurzen en producten. Van tevoren brokers vergelijken is dus verstandig. Kies vervolgens voor een broker die bij je past op basis van eerder genoemde beleggingsprofiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

veertien − 7 =