Hoeveelheid huisvuil verminderen

Categorie: Overige

Enig idee hoeveel afval een gemiddelde persoon per jaar produceert? Dat is maar liefst 550 kg! Het spreekt voor zich dat het ophalen en verwerken van al dat huisvuil kosten met zich meebrengt. Hoe deze kosten verrekend worden verschild per gemeente. In veel gemeenten betaal je voor het ophalen van huisvuil via een vaste afvalstoffenheffing.

Daarnaast betaal je in sommige gemeenten voor de hoeveelheid afval die je produceert; bijvoorbeeld per kilo of per vuilniszak. Zo bestaan er bijvoorbeeld al ondergrondse containers die automatisch het gewicht meten van de zak je die erin gooit. Het voordeel van een dergelijk systeem is dat de vervuiler betaald. Hoe minder afval je dus produceert, hoe meer je bespaart. Een nadeel is weliswaar dat er meer risico is dat mensen hun afval in andermans container of de openbare ruimte dumpen.

Wat kun je doen om de hoeveelheid vuilnis thuis te verminderen? Hieronder enkele tips:

  • Koop geen plastic boodschappentasjes. Vaak kosten deze ook nog eens 20 cent; zonde als je die vaak koopt.
  • Neem een broodtrommel mee naar werk in plaats van brood te verpakken in plastic zakjes of aluminium folie.
  • Kies voor hervulbare flessen (met bvb water of aanmaaklimonade) of anders voor statiegeldflessen. Scheelt een hoop blikjes, wegwerpflessen en pakjes drinken.
  • Koop grote verpakkingen. Bewaar voedingswaren als bvb rijst thuis in goed afsluitbare potten of bakjes.
  • Koop verse groente en fruit zonder verpakking.
  • Koop losse koffie of thee; neem zelf een pot mee en laat die vullen in de winkel.
  • Composteer GFT afval.
  • Plak een ja/nee of nee/nee sticker op de brievenbus. Hiermee voorkom je dat je folders of huis-aan-huisbladen ontvangt. Het is een feit dat het merendeel ongelezen in de container beland.
  • Koop duurzame/kwalitatieve spullen. Onderhoud deze netjes en repareer ze indien mogelijk.

Als je in jou gemeente niet per hoeveelheid afval hoeft te betalen loont het eveneens de moeite minder afval te produceren. Als je een verpakt product koopt betaal je immers ook voor de verpakking die er om heen zit. Denk daarnaast aan eerder genoemde voorbeelden: tasjes of in folie verpakte lunch. Allemaal kosten die helemaal nergens voor nodig zijn.

Tot slot moet er nog gezegd worden dat er altijd nog een kans is dat gemeenten die een vaste prijs hanteren de afvalstoffenheffing verlagen naarmate het volume daalt en mensen netjes afval scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

1 × 2 =