Freemium

Categorie: Overige

Freemium is een verdienmodel waarbij het basis product gratis is, maar bijvoorbeeld betaald moet worden voor extra diensten of functionaliteiten. Het woord ‘freemium’ is een samenvoeging van free (gratis) en premium.

Voorbeelden van freemium producten zijn:

  • Gratis apps of spelletjes waarbinnen vervolgens credits bij te kopen zijn. Hier schuilt overigens wel een gevaar; want als er een creditcard aan de account gekoppeld is is het soms wel heel makkelijk aankopen doen. Vaak is het mogelijk ervaren (gratis) spelers in te halen door maar genoeg geld ertegenaan te gooien. Soms hebben kinderen hun aankopen niet eens door waarna ouders fors moeten betalen.
  • Gratis online opslagruimte; bijvoorbeeld Onedrive van Microsoft. Gratis tot een bepaalde hoeveelheid opslagruimte, betaald als je nog meer wil.
  • Gratis bellen, bijvoorbeeld via de provider choozze. Dataverbruik, belminuten en sms zijn gelimiteerd, maar wel bij te kopen. Een ander voorbeeld is gratis bellen via internet door middel van Skype.
  • Gratis software. Bijvoorbeeld virusscanners met gratis basisfunctionaliteit en geavanceerde opties tegen betaling.
  • Netwerksites als linkedin waarbij betaald moet worden voor extra mogelijkheden.

Voor wie lage eisen stelt aan een dienst kan freemium een goede oplossing zijn. Onderzoek van tevoren wel goed waarvoor je wel of niet moet betalen. Hou tot slot rekening met het feit dat goede support beperkt kan zijn voor gratis gebruikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

7 − twee =