Elektrische auto voordeliger

Categorie: Vervoer

Een elektrische auto is qua aanschaf gemiddeld wat duurder dan een vergelijkbare auto op brandstof, echter de gebruikskosten zijn stukken voordeliger.

De laatste jaren zijn elektrische auto’s dan ook in opkomst en de verwachting is dat dit sterk door gaat zetten. In het meest gunstige scenario is het wagenpark elektrische auto’s in 2035 vertienvoudigd. Dat betekend dat 30 tot 60% van alle Nederlandse nieuw verkochte auto’s elektrisch zal zijn. In totaal zullen er dan 4 miljoen stuks rond rijden.

Kosten besparingen

Naast milieuvoordelen kiezen mensen voor elektrische auto’s omwille van kostenbesparingen. Die komen bijvoorbeeld voort uit:

  • Lagere energiekosten. Let wel op dat net als bij benzine geldt dat de prijzen verschillen per locatie. Thuis opladen zal ongeveer 22ct per kWh zijn; terwijl een snellaadstation wel 59ct per kWh kan zijn. Gemiddeld kost 15.000km per jaar ongeveer 900 euro. Ter vergelijking: een benzine auto van 1:28 zou pas kunnen evenaren met dit bedrag.
  • Minder bewegende delen, dus lagere onderhoudskosten. Het remsysteem slijt langzamer en oliebeurten zijn verleden tijd.
  • Fiscale voordelen: lagere motorrijtuigenbelasting, geen BPM en lage bijtelling.
    Van toepassing op volledig elektrische auto’s en in ieder geval nog geldend tot 2021.

Voordeligste laadpas kiezen

elektrische-auto
Om een elektrische auto op te laden heb je een laadpas nodig. De laadpas is nodig om de laadpaal te activeren en daarmee de auto op te kunnen laden.

Laadpassen worden aangeboden door verschillende bedrijven onder verschillende abonnementsvormen. Ze verschillen bijvoorbeeld in kosten per maand en prijs per transactie. Sommige energieleveranciers bieden daarnaast extra korting als je ook een energiecontract bij ze hebt.

Verder kan de dekking van laadpassen verschillen; ieder netwerk heeft zijn eigen laadpalen. Tegelijk met de stijging van het aantal elektrische auto’s zullen er komende jaren nog enorm veel laadpalen bij moeten komen.

De verschillen tussen laadpassen zijn dus de moeite om van te voren goed te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

1 × 5 =