Besparen op de stofzuiger

Categorie: Energie Overige

Vanuit de overheid wordt inefficiënt energieverbruik van elektrische apparatuur terug gedrongen door middel van wetgeving; zo ook voor stofzuigers. Sinds September 2014 is het maximaal toegestane ingangswattage gelimiteerd tot 1600W (EU verordening 666/2013). Daarnaast dienen alle stofzuigers voorzien te zijn van een energielabel (EU verordening 665/2013). Handig voor de consument, want die kan zodoende eenvoudiger producten vergelijken en beter geïnformeerd zijn aankoop doen. Andere informatie welke op het label terug te vinden zijn zijn bijvoorbeeld: prestaties op harde vloeren en tapijt, her-uitstoot van stof en geluidsniveau.

Er zijn echter ook nog dingen die je zelf kan ondernemen om het energieverbruik te verminderen, en niet onbelangrijk: de kosten van stofzuigen te verlagen. Hieronder enkele tips:

  • Let bij aankoop op het energieverbruik van de stofzuiger. Een hoog wattage zegt niets over de prestaties qua zuigkracht. Uit consumententest blijkt dat een goed mondstuk bijvoorbeeld net zo belangrijk is.
  • Laat de stofzuiger niet continue op volle toeren draaien. Dit kost meer energie en verkort de levensduur van de motor. Kies dus voor een stofzuiger waarbij de toeren instelbaar zijn.
  • Laat de stofzuiger niet onnodig aan staan, bijvoorbeeld wanneer stoelen of andere meubels verplaatst moeten worden.
  • In plaats van stofzuigen kan je ook de vloer vegen met een bezem (zachte borstel) en daarna dweilen.
  • Gebruik je een stofzuiger met stofzak? Vervang deze dan op tijd. Wanneer de zak vol zit verminderen de prestaties van de stofzuiger aanzienlijk. Het klusje kost je dan meer tijd en energie.
  • Probeer een volle stofzuig (buiten) in de vuilbak leeg te kloppen.
  • Helemaal geen stofzakken meer kopen? Kies voor een stofzuiger zonder stofzak. Opvangbak legen in de vuilnisbak en klaar.
  • Laat zo’n duur handstofzuigertje maar achterwege. Hoe vaak gebruik je zo’n ding nu eigenlijk? Voor die ene keer is het net zo makkelijk om even de gewone stofzuiger of een doekje te pakken. Daarnaast is zo’n ding waarschijnlijk binnen een paar jaar al kapot; de rest van de tijd zorgt ie voor sluipverbruik in de oplader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

vier × drie =