Wasmiddel besparen

Categorie: Kleding

In heel Nederland wordt in een jaar zo’n 150 miljoen kg wasmiddel verbruikt. Voor ieder type was bestaat er tegenwoordig wel iets speciaals; zwart, kleur, wit, wol… Wasmiddel is vaak duur en bovendien belastend voor het milieu. Hieronder tips om het verbruik te verminderen.

 • Maak zelf wasmiddel. Op youtube vind je diverse instructiefilmpjes. Als je wasmiddel in de winkel koopt betaal je uiteindelijk ook voor transport, verpakking en marketing. Zelf maken is aanzienlijk goedkoper!
 • Geen zin om zelf te gaan lopen mixen? Probeer dan gewoon eens een goedkoper huismerk artikel. Wast vaak net zo schoon als merk producten.
 • Pas de hoeveelheid wasmiddel aan aan de hoeveelheid was. Klinkt voor de hand liggend, maar veel mensen gieten toch al snel een standaard kuipje leeg zonder naar de werkelijk benodigde hoeveelheid te kijken. Kijk ook eens naar het doseeradvies op de verpakking.
 • Bij een lage water hardheid is minder wasmiddel nodig. Zoek dus op wat de waterhardheid is bij jou in de buurt. Dit gegeven kun je vaak vinden op je website van je drinkwaterbedrijf. Daarnaast staan er meestal aanwijzingen op de verpakking van het product die aangeven hoeveel wasmiddel er nodig is in relatie tot de waterhardheid.
 • Weinig vieze kleding? Minder wasmiddel.
 • Verdun wasmiddel. Normaal gesproken wordt eerder teveel gebruikt dan te weinig. Bewaar een paar lege flessen om te mengen met water. Probeer proefondervindelijk een goede balans te vinden. Is je was voldoende schoon? Verdun de keer erop weer iets meer.
 • Doe wasmiddel direct op een specifieke vlek. (wel eerst even testen of je kleding hier tegen kan) Voor een enkel kledingstuk beter even een handwasje.
Deze tip delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

One thought on “Wasmiddel besparen

 1. Cynthia

  Vlekken voorkomen. Tijdens het koken dus een keukenschort aan en tijdens het klussen een werkjas. (ook minder risico op blijvende schade aan je kleding)

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

zestien − dertien =