Verschillen in raambekleding

Categorie: Energie

In niet alle panden is het mogelijk dubbel glas te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan monumentale panden. Het loont dan erg de moeite om in goede raambekleding te investeren. Reguliere woningen hebben er overigens ook baat bij. Goede raambekleding bespaart energie en verhoogt het comfort in huis.

Een voorbeeld van goed isolerende raambekleding zijn dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenzijde. Lucht op zich is een slechte warmtegeleider. De lucht die tussen het gordijn ‘gevangen’ zit vormt zodoende een isolerende deken over het raam. De coating dient om warmtestraling tegen te houden.

Een andere mogelijkheid om ramen beter te isoleren is het gebruik van houten binnenluiken (of shutters). Bijkomend voordeel is dat een binnenluik bijna geen licht doorlaat en zodoende ook de warmte buiten houdt in de zomer. Wil je juist ventileren? Zet dan de shutters deels open; zo wordt de zon buiten gehouden maar kan het wel doorwaaien. Ook handig overigens als je binnen wat meer licht wil, maar tegelijkertijd wel je privacy wil behouden.

Verder zijn er natuurlijk de standaard (rol, vouw) gordijnen. Deze hebben de laagste isolatiewaarde. Hierop bestaan wel weer uitzonderingen met speciale coatings of voeringen.

Tot slot valt nog te overwegen rolluiken op te hangen aan de buitenkant van het huis. Hoe minder contactoppervlak de wind met de ramen heeft hoe minder convectie / warmteoverdracht er plaats vind. Daarnaast zorgen rolluiken voor een stukje inbraakpreventie.

Al met al veel keuze dus en de moeite je hierin goed te verdiepen en je te laten adviseren op basis van jou situatie.

Overige tips:

  • Hang gordijnen niet over de verwarming; om deze manier gaat veel warmte verloren.
  • Sluit de gordijnen om kou of zonlicht buiten te houden. Lees meer
  • Sluit de gordijnen (deels) als je op vakantie gaat. Lees meer
Deze tip delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

drie + tien =