Brandstof verbruik caravan

Categorie: Vakantie Vervoer

Een caravan, vouwwagen of aanhangwagen kan het brandstofverbruik van je auto flink doen stijgen. Je praat vaak al snel over tientallen procenten. Een retourtje zuid-Frankrijk (2000 km totaal = +- 200 euro) kost zo al snel tientallen euro’s meer.

Vooral gewicht en luchtweerstand zijn van invloed, maar indirect ook het vakantieland. Om dit te verduidelijken 2 voorbeelden voor als je met de caravan weg gaat:

 • Indien je naar een bergachtige omgeving gaat zal vooral de gewichtsfactor invloed hebben. Kies in dat geval dus voor een lichtgewicht caravan en denk goed na over wat je wel en niet meeneemt.
 • Als je constant door kan rijden over een vlak stuk weg zal de luchtweerstand meer invloed hebben. Een meer gestroomlijnde caravan zal het verbruik dan het meest doen dalen. De keuze van de auto is eveneens van belang. Hang je de caravan achter een busje dan wordt deze bij wijze van ‘uit de wind’ gehouden. Het meerverbruik zal dan relatief lager zijn dan bij een gewone personen auto.
 • Logischerwijs is ook hier je rijgedrag van invloed, bekijk dus ook de tips voor zuinig rijden. Een verschil echter ligt wel in het schakelen; bij een caravan is het bijvoorbeeld niet altijd wenselijk in een laag toerental te rijden. Doe dit dus vooral op gevoel / eigen inzicht. Tot slot kan er nog een verschil zijn in brandstoftype; benzine of diesel.

  Deze tip delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

  3 thoughts on “Brandstof verbruik caravan

  1. Erik

   Dit is een goed voorbeeld dat je voor hetzelfde geld een vliegvakantie kan boeken naar een zonnig oord.

   Reply
  2. Esther

   Gelukkig mogen wij met de leaseauto van mijn man op vakantie. Inclusief tankpas!

   Reply
  3. Guy

   En wat te denken van al die Hollanders die hun hele caravan afgeladen vol laden met allerlei blikvoer + aardappels. Al dat gewicht betekend ook weer meer brandstof.

   Reply

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  zeventien − twee =