Verlaag je energierekening met ledlampen

Categorie: Energie

De ledlamp is dé lamp van deze tijd en meer nog dan nu het geval is zal ze een van onze vaste lichtbronnen worden. Ondanks dat we pas de laatste decennia ons bewust zijn van de vele toepasmogelijkheden van led, is de ontdekking al meer dan honderd jaar oud. Een Britse radiopionier ontdekte namelijk in 1907 dat er licht uit een contactpunt van een kristaldetector kwam. Verder zag hij dat bij gebruik van verschillende materialen hij de kleur van het licht kon beïnvloeden. 20 jaar later publiceerde de Russische wetenschapsman Oleg Losev in een tijdschrift een beschrijving van wat beschouwd zou kunnen worden als een ledlamp. Losev overleefde de oorlog niet, waardoor zijn uitvinding onopgemerkt bleef en bovendien waren de gebruikte materialen ook niet helemaal geschikt. Het bleef enkele tientallen jaren stil rond de uitvinding van de ledlamp. Tot de jaren zestig de Amerikaanse natuurkundige Nick Holonyak het concept weer oppakte en de lichtgevende diode ontwikkelde. Daarmee zou hij de geschiedenis ingaan als de uitvinder van de ledlamp.

Verlichting goed voor 20% van ons totale elektriciteitsverbruik

Dat het interessant is om eens na te denken over het vervangen van traditionele lampen door ledlampen blijkt wel uit het gegeven dat een vijfde van ons elektriciteitsverbruik op gaat aan het verlichten van de woning en tuin. Indien we volledig over zouden gaan op de ledlamp zouden we het elektriciteitsverbruik dat nodig is voor de verlichting met 90% naar beneden kunnen brengen. Deze percentages klinken misschien ongeloofwaardig, maar dat ze geen fabeltje zijn bewijst het feit dat de overheid al jarenlang ledlampen gebruikt bij verkeerssignalering. Een grote slokop van elektriciteit die nu, dankzij de minder stroom verbruikende ledlamp, zelfs grotendeels op zonne-energie werkt. Omdat een ledlamp een hoge lichtopbrengst en een lage warmteproductie heeft, is het een ideale lichtbron gebleken voor allerhande huishoudelijke apparaten en industriële machines. We staan er eigenlijk niet eens meer bij stil hoeveel ledverlichting we eigenlijk al gebruiken. Zelfs onze tablet en smartphone werken er op.

Duurzaam door langere levensduur

Ledlampen gaan behoorlijk langer mee dan gloei-, spaar- of halogeenlampen. Over het algemeen kan je ervan uit gaan dat een ledlamp iets van 50.000 branduren heeft. Dit ten overstaan van 3.000 branduren voor een halogeen lamp en 6.000 voor een spaarlamp. Het verschil met een gewone gloeilamp is helemaal groot. De gemiddelde ledlamp gaat zelfs 30-50 keer zo lang mee als de bekende gloeidraad. Naast het geringere elektriciteitsverbruik van ledverlichting, hoef je de lampjes dus ook minder vaak te vervangen. Dit scheelt niet alleen in aanschafkosten, maar is ook een mindere belasting voor het milieu. Alles wat kunstmatig geproduceerd wordt veroorzaakt, vanaf het moment van productie totdat het verwerkt moet worden als afval, immers een zware belasting op onze leefomgeving. Een wetenswaardigheid in dat kader: de onderdelen van een ledlamp zijn voor 75% recyclebaar. In tegenstelling tot een spaarlamp die tot het chemisch afval behoren, mag een kapotte ledlamp gewoon bij het normale huisafval worden gedeponeerd.

Ledverlichting en veiligheid

Overal waar we te maken hebben met elektriciteit ontwikkelt zich warmte. Te hoge temperaturen kunnen een potentiële aanleiding zijn voor schade door oververhitting en/of brand, al dan niet in combinatie met kortsluiting. Een van de voordelen van de ledlamp is dat deze veel minder warm wordt dan een doorsnee lamp. Wanneer we de gloeilamp maar weer eens als voorbeeld nemen zien we dat deze bijna 90% van zijn energie omzet in warmte en slechts 10% in licht. Bij een ledlamp werkt dit heel anders. Hierbij wordt slechts 10% omgezet in warmte. Dat is ook de reden dat ledlampen zonder problemen in apparaten kunnen worden toegepast. Led maakt de bekabeling en printplaten niet warmer dan ze van zichzelf al worden. Ook in de detailhandel en op plaatsen waar kinderen actief zijn, wordt steeds meer overgegaan op ledverlichting. De redenen spreken voor zich.

Voor- en nadelen van ledlampen

Anno 2016 is de ledverlichting nog steeds midden in zijn technologische ontwikkeling. De komende jaren zal de kwaliteit en de toepasbaarheid van de ledlamp alleen nog maar toenemen. Was het tot voor enkele jaren geleden nog onmogelijk om ledverlichting in daglichtkleur te kopen, inmiddels is deze overal verkrijgbaar. De handicap van het trillen van de lichtbundel op de frequentie van het lichtnet behoort ook tot de verleden tijd. Led en zijn toepassingen zijn nog altijd in ontwikkeling en ledlampen zijn de verlichting van de toekomst. Om je een goed overzicht te geven van alle voors en tegens van ledverlichting zetten we ze hieronder voor je op rij. We beginnen met de argumenten contra.

Nadelen:

 • Ledlampjes zijn iets duurder in aanschaf dan conventionele verlichting. Daar staat tegenover dat ze zichzelf vrij snel terug verdienen.
 • De lichtbundel van ledlicht is vrij fel, het direct in de lamp kijken kan hinderlijk zijn en wordt daarom afgeraden.
 • Met name de goedkopere ledlampen hebben een incompleet kleurenspectrum.

Voordelen:

 • Ledlicht verbruikt tot 90% minder energie en heeft een hoge lumen/watt verhouding waardoor elektriciteit efficiënt omgezet wordt naar licht.
 • Led heeft veel meer branduren dan conventionele lampen.
 • Minder onderhoud- en vervangkosten.
 • Van ledlicht heb je minder kans op het verbleken van kleuren op voorwerpen, doordat er geen IR of UV straling in de lichtbundel aanwezig is.
 • Led heeft geen opwarmingstijd. Bij inschakeling is het licht direct op kleur en sterkte.
 • De diodes bevatten geen schadelijke stoffen.
 • Ledlampen behouden te allen tijde een lage temperatuur.
 • Led werkt op lage gelijkspanning en is daardoor veiliger in het gebruik.
 • De lampjes functioneren ook bij zeer lage temperaturen, zelfs bij 40 graden onder nul.
 • Ledverlichting is ongevoelig voor schokken, trillingen en water.
 • Led kan overal toegepast worden. Zowel in de industrie, buiten als thuis.
 • Ledlampen zijn zo goed als volledig recyclebaar en ook bij de productie wordt er geen gebruik gemaakt van zwavel.
 • Vanwege de langere levensduur en het lagere energieverbruik kost een ledlamp op den duur minder dan een andere soort lamp.
 • Net zoals spaarlampen zijn in Vlaanderen ook ledlampen te betalen met eco-cheques.

Led wint

Wie anno 2016 de pro’s en contra’s van een ledlamp tegen elkaar afweegt, kan bijna niet anders dan ook te kiezen voor ledverlichting. Uw bankrekening is er in ieder geval blij mee.

Deze tip delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twintig + vijf =