Geld sparen

Categorie: Financieel

Het is altijd handig om wat geld achter de hand te hebben. Helaas staat hier niet iedereen goed bij stil, want ongeveer 40% van de Nederlandse huishoudens heeft te weinig of zelfs geen spaargeld achter de hand. Onverstandig, want dit kan resulteren in dure leningen.

Door maandelijks een vast bedrag te sparen valt een leuke som geld op te bouwen. Dit geeft meer vrijheid en beperkt risico’s. Er wordt daarnaast een stukje passieve inkomsten opgebouwd in de vorm van spaarrente.

Waarom zou je een spaarbedrag op willen bouwen? Hieronder enkele redenen om te gaan sparen:

 • Geld achter de hand hebben voor onverwachte uitgaven. Je weet immers nooit in wat voor omstandigheden je terecht komt. Stel dat je ziek of werkloos wordt; dan kun je er maandelijks flink op achteruit gaan. Natuurlijk zijn er allerlei uitkeringen, maar die zijn doorgaans veel lager dan je loon. Als je je levenswijze niet te veel wil aanpassen op dat moment is het handig wat extra geld beschikbaar te hebben (of jezelf goed in te dekken met een verzekering). Daarnaast kun je ook denken aan producten die kapot gaan; bijvoorbeeld een wasmachine of koelkast die er opeens mee ophoudt. Of nog erger: de auto die je nodig hebt om naar je werk te rijden. Het zou zonde zijn om geld te moeten lenen voor zulke dingen, want dat kost je flink wat rente. Bovendien gaan er wel een aantal dagen/weken overheen voordat je geleend geld tot je beschikking hebt; formulieren aanleveren etc. Onhandig dus; plus in de tussentijd zul je toch vervoer moeten regelen.
 • Geld sparen voor dure aankopen in de toekomst. Bijvoorbeeld een nieuwe auto, verbouwing of mooie reis/vakantie.
 • Sparen voor je (klein)kinderen. Wanneer die gaan studeren zal dat immers flink wat geld gaan kosten.
 • Voor een langere verlofperiode/sabbatical.
 • Geld sparen om eerder te kunnen stoppen met werken.
 • Startkapitaal voor een eigen zaak.

Hoe kun je het beste sparen? Hier onder enkele tips om je op weg te helpen:

 • Stel een spaardoel vast. Hierboven noemde we al wat redenen/doelen. Sparen wordt makkelijker als je voor jezelf duidelijk voor ogen hebt waarvoor je spaart. Stukje motivatie.
 • Spaar maandelijks een vast bedrag en laat dit automatisch overboeken naar je spaarrekening.
 • Vergelijk spaarrentes. De keuze uit banken/producten is groot, kijk dus altijd goed waar de hoogste spaarrente te behalen valt. Let ook goed op de voorwaarden en de jaarlijkse kosten die je betaalt voor de rekening. Zou zonde zijn als die de hoge rente weer te niet doen.
 • Hou wel in het oog dat de inflatie van het geld de spaarrente niet overstijgt. Bij een hoge inflatie en lage spaarrente wordt je geld feitelijk minder waard. In de toekomst kun je met dezelfde hoeveelheid geld minder producten kopen. Een overweging kan zijn om meer geld in je huis te investeren of je hypotheek af te lossen. Andere dingen die allicht meer rendement opleveren zijn het isoleren van je huis of het kopen van een zuinige auto.
 • Let er op dat de spaarrekening binnen het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Hiermee is je geld gegarandeerd tot een waarde van 100.000 euro indien de bank niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen. Dit bedrag geldt per rekeninghouder per bank; zet dus nooit meer dan 100.000 euro op een bank. Beter is zelf nog iets minder erop te laten staan, zodat ook opgebouwde rente-inkomsten gegarandeerd blijven. Per bank wil ook zeggen inclusief dochterondernemingen; zoek dus goed uit of banken niet aan elkaar gerelateerd zijn. Wil je meer weten over het garantiestelsel? Kijk dan op de website van de Nederlansche bank.
 • Heb je je geld een tijdje niet nodig? Open dan een spaardeposito. Hiermee zet je je geld een paar jaar vast tegen een vooraf afgesproken rente. Deze rente is hoger dan bij een spaarrekening.
 • Hou er tot slot rekening mee dat je belasting betaald over het spaargeld boven de +/- 20.000 euro. Voor de exacte cijfers kijk je op de website van de belastingdienst.

Hoeveel geld je als buffer aan zou moeten houden? De hoogte van het spaarbedrag (of percentage van je inkomen) hangt onder andere af van je gezinssituatie en de spullen die je hebt. Op de website van Nibud vind je hier meer informatie over.

Deze tip delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

One thought on “Geld sparen

 1. Justin

  Ik heb meerdere spaardoelen vastgesteld; mijn spaargeld wordt als het ware verdeeld in een aantal ‘potjes’. Een bepaald percentage is bvb buffer, en ander percentage voor meubels… of vakantie; kan van alles zijn!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =