Besparen op je zorgverzekering

Categorie: Financieel

Voor veel mensen is de maandelijkse premie voor zorgverzekering een flinke hap uit het maandelijkse budget. Sterker nog; er zijn in Nederland maar liefst 300.000 mensen met betalingsachterstanden.

Hieronder enkele tips die kunnen bijdragen aan een lagere zorgverzekeringspremie:

 • Kijk kritisch naar je aanvullende verzekeringen. Waarom zou je betalen voor iets waar je geen gebruik voor maakt? Inventariseer de diensten waar je gebruik van maakt en vergelijk dat met de aanvullende premie die je daarvoor betaald. Een populaire bespaarpost is bijvoorbeeld de tandartsverzekering. Ga je maar 1 of 2 keer per jaar op controle en heb je verder een goed gebit? Dan kun je die controles beter uit eigen zak betalen.
 • Vergelijk zorgverzekeringen. Aan het einde van ieder jaar maken zorgverzekeraars de premie voor het komende jaar bekend. De verschillen kunnen flink zijn, het loont dus de moeite om ieder jaar opnieuw te vergelijken. Kun je je ergens anders goedkoper verzekeren? Overweeg dan over te stappen. Hou ook rekening met factoren als vrije keuze van zorgverlener en klantenservice. Een goede website om zorgverzekeringen te vergelijken is bijvoorbeeld pricewise.nl
 • Heb je een goede gezondheid en verwacht je voor komend jaar geen zorgkosten? Dan kan de keuze voor een hoger eigen risico allicht interessant zijn. Door een vrijwillig eigen risico krijg je korting op je zorgpremie; dit kan tientallen euro’s per jaar besparen. Let wel op het mogelijke risico dat je hierdoor loopt; mocht je onverhoopt toch met hoge ziektekosten geconfronteerd worden, dan zul je een flink bedrag zelf moeten betalen.
 • Vul je gegevens in op meerdere vergelijkingssites. Er kunnen prijsverschillen optreden ondanks dat de ingevulde gegevens exact hetzelfde zijn. Zelfde zorgverzekering voor dezelfde prijs. Hou wel de voorwaarden in de gaten.
 • Sluit je aan bij een collectieve zorgverzekering. Een collectief is een grote groep mensen die verenigd zijn om zodoende een scherpere prijs te kunnen onderhandelen bij de zorgverzekeraars.
 • Betaal vooruit. Sommige verzekeraars geven een paar procent korting als je vooruit betaald; bijvoorbeeld een kwartaal of jaar in 1 keer. Altijd beter dan de lage rente die je momenteel bij de bank vangt!

Zorgtoeslag

Afhankelijk van je inkomen kan het nog zo zijn dat je recht hebt op zorgtoeslag. Dit is een bijdrage van de overheid in de kosten van je zorgverzekering. Online kun je de hoogte van je zorgtoeslag berekenen. Dit bedraagt uiteraard een schatting gezien er veel factoren van invloed zijn op hoogte van je inkomen.

Deze tip delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

3 thoughts on “Besparen op je zorgverzekering

 1. Inge

  Ik ken zelfs mensen die een bepaalde behandeling even uitstellen tot het januari is; wanneer ze een nieuwe verzekering hebben. Zou ik nooit doen; gaat toch ten koste van je gezondheid dan.

  Reply
 2. Mariska

  Vervelend klusje, maar ik doe het altijd aan het eind van het jaar. Besparen is altijd beter toch?

  Reply
 3. Jan

  Ik werk in het buitenland (woon wel in Nederland) en betaal helemaal geen cent voor mijn zorgverzekering.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =