Bandenspanning en onderhoud

Categorie: Vervoer

Wie zijn auto met enige regelmaat onderhoud bespaart jaarlijks vele euro’s.

Rondrijden met te zachte banden kost je bijvoorbeeld al een paar procent meer brandstof (schatting: 100 euro per jaar). Op lange termijn bespaar je ook nog eens aan onderhoudskosten; rijden met te zachte banden kan de levensduur ervan namelijk met wel 25% verkorten. Al met al loont het dus de moeite om je bandenspanning regelmatig te controleren. Wie daar geen zin in heeft kan zijn banden ook vullen met stikstof. Stikstof ontsnapt minder snel uit de band dan gewone lucht; je banden blijven dus langer hard. Hiervoor betaal je dan vaak wel weer een kleine vergoeding.

Een regelmatige check-up houdt je auto in goede conditie. Slecht onderhoud kan procenten meer brandstof kosten; denk bijvoorbeeld aan slecht afgestelde ontstekingen of verstopte luchtfilters. Het zou daarnaast vervelend zijn als er opeens dure reparaties nodig zijn die met eenvoudig periodiek onderhoud voorkomen hadden kunnen worden.

Tot slot zijn er tal van eenvoudige klusjes die je makkelijk zelf kan uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van het oliepeil, aanvullen van ruitenwisservloeistof of het vervangen van een lampje.

Deze tip delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

3 thoughts on “Bandenspanning en onderhoud

 1. Wim

  Leuke tip over de stikstof! Ik check zelf maandelijks de bandenspanning. Dat scheelt toch weer iets in de brandstofkosten! Ik zeg maar zo; alle beetjes helpen.

  Reply
 2. Kay

  Laatst zag ik iemand op de snelweg waarvan de banden zowat plat waren. Dat sommige mensen zo blind kunnen zijn; zoiets merk je toch met rijden? Echt onverantwoord.

  Reply
 3. Michael.de.g

  Ik doe het standaard elke eerste van de maand als ik de auto ga wassen, zo vergeet ik het ook niet.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

8 − 3 =